Oppilaiden poissaolokäytännöt Pirkkalan kouluissa

 

Pirkkalan kouluissa noudatetaan Poissaoloihin puuttumisen mallia, joka löytyy täältä: https://www.pirkkala.fi/library/files/5ef4907d475a6c3825324865/Poissaoloihin_puuttuminen_Pirkkalassa_.pdf

 

Poissaolojen ilmoittaminen ja koulutehtävien hoitaminen poissaolon aikana

 

Huoltajan tulee ilmoittaa oppilaan poissaolosta (sairaus tai muu syy) ennen ensimmäisen oppitunnin alkua Wilmassa tai puhelimitse. Wilmassa poissaolot ilmoitetaan etusivulta löytyvältä Tuntimerkinnät-välilehdeltä ja edelleen Ilmoita poissaolosta -valikon kautta. Tarkempaa ohjeistusta tähän saat opettajalta. Huoltajan on huolehdittava poissaolon ilmoittamisesta myös apip-toimintaan koulun ohjeistuksen mukaisesti.

 

Mikäli huoltajan ilmoitusta ei ole tullut, opettaja tai luokanvalvoja ottaa yhteyttä kotiin mahdollisimman pian vielä saman koulupäivän aikana.

 

Oppilas selvittää yhdessä huoltajan kanssa koulutehtävät luokkakaverilta tai opettajalta. Poissaolon aikana oppilas huolehtii koulutehtävistä mahdollisuuksien mukaan.

 

Mikäli lukukauden aikana kertyy yksittäisiä poissaoloja (joilla ei selkeätä syytä) yli 30 tuntia, opettaja tai luokanvalvoja ottaa yhteyttä kotiin ja ohjaa oppilaan terveydenhuollon palveluihin.

 

 

Luvattomat poissaolot

 

Jos oppilas on poissa koulusta eikä huoltajan ilmoitusta ole tullut, opettaja tai luokanvalvoja ottaa yhteyttä kotiin mahdollisimman pian koulupäivän aikana. Jos kyseessä on luvaton poissaolo, sovitaan poissaolojen korvaamisesta oppilaan ja huoltajan kanssa.

 

Mikäli luvattomat poissaolot jatkuvat, opettaja tai luokanvalvoja ottaa yhteyttä kotiin uudelleen. Tällöin on usein syytä aloittaa oppilashuollon toimenpiteitä poissaolojen vähentämiseksi.

 

 

Tilapäisen vapautuksen myöntäminen

 

Perusopetuslain mukaan oppilaan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta. Tämä koskee sekä esi- että perusopetuksen oppilaita.

 

Huoltajan on aina anottava tilapäistä vapautusta. Pirkkalassa on määritelty, että opettaja tai luokanvalvoja voi myöntää enintään 5 koulupäivän mittaisen tilapäisen vapautuksen. Rehtori myöntää tästä pidemmät tilapäiset vapautukset. Vapautukset anotaan Wilmassa Hakemukset ja päätökset -välilehden takaa löytyvien anomusten avulla.

 

Jos tilapäinen vapautus kestää yli kaksi viikkoa (10 koulupäivää), on huoltajan ja oppilaan sovittava tapaaminen koululle opettajan ja rehtorin kanssa. Tapaamisessa laaditaan suunnitelma vapautuksen aikana hoidettavista koulutehtävistä. Suunnitelma kirjataan Wilman lomapäätökseen. Tapaaminen pitää järjestää vähintään kaksi viikkoa ennen vapautuksen alkua.